Q-sort methode

De Q-sort methode

 De Q-sort methode is een vorm van ordening. De deelnemers kennen door stellingen te waarderen een volgorde aan deze stellingen toe, waardoor een persoonlijke rangorde ontstaat. Hierdoor worden de prioriteiten duidelijk.

Wanneer te gebruiken

De Q-methode is goed te gebruiken als je een groot aantal  variabelen bij een klein aantal mensen wil onderzoeken. Zo krijg je een gedetailleerd beeld hoe mensen over een bepaald onderwerp denken. Op basis hiervan kun je de richting van een vervolgonderzoek bepalen. Het is een methode met zowel kwalitatieve als kwantitatieve eigenschappen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de effectiviteit van bepaalde beleidsmaatregelen vast te stellen. Omdat de deelnemers echt na moeten denken over waar ze de items plaatsen, treedt er een bewustwording op, wat de kwaliteit van de respons aanzienlijk verhoogd.

Hoe werkt het?

De methode bestaat uit een aantal items verwoordt in stellingen. De stellingen worden op kaartjes overgenomen. De deelnemers plaatsen de kaartjes op een raster met een schaalverdeling, zie voorbeeld. Het schema dwingt als het ware de deelnemer tot keuzes, omdat op alle vakjes een kaartje moet komen.

               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
               
-3
minst
-2
effectief
-1 0 1 2 3
meest
 effectief

N.B. dit is een voorbeeld van een schaal waarop de deelnemers de kaartjes neer kunnen leggen.

Wat levert het op?

Het vergelijken tussen de geplaatste kaartjes op het raster laat de overeenkomsten en verschillen zien, hoe de respondenten over een bepaald item denken. Dit kan onder andere dienen als basis voor een teamdiscussie, een interventie of verder onderzoek.

Persoonlijke ervaring

Ik heb deze methode gebruikt om richting te geven aan mijn interviews. Ik vond het een verfrissende andere manier van interviewen.

 Bronvermelding:

Berenschot (2009). Inzicht in resultaat: Oordelen over effectiviteit van maatregelen        gericht op het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. TU Delft.(een      onderzoek die de methode gebruikt)

Q- research. http://www.q-research.nl/page.asp?page_id=354. wetenschappelijke        achtergrond van de Q-methode

Peet, A. van, (2007). KG- publicatie 16, Q-sort: een rangorde. Utrecht: Hogeschool        Utrecht, kenniskring Gedragsproblemen in de Onderwijspraktijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s