De leraar als professional

De kwaliteit van leraren staat regelmatig aan de eetkamertafel ter discussie. In één op de vier gezinnen wordt ’s avonds aan tafel over het onderwijs gesproken (Vermeulen, 2012). De docent als frontlinie professional; wat betekent het om als professional in een publieke sector werkzaam te zijn? Hoe kunnen en moeten leraren zich verhouden tot hun externe omgeving?

 Kwaliteitsimpuls

Van leraren en scholen wordt een kwaliteitsimpuls gevraagd om het vertrouwen in de kwaliteit van leraren te herstellen. De externe omgeving roept om meer ‘evidence-based’ onderwijs (Snoek, 2008). Wat te denken van de uitspraak van Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) op de internationale onderwijstop in Amsterdam (2013): “De cultuur bij veel leraren is nu vaak: dit is mijn les en daar zet ik een hek omheen en ik houd de deur van mijn klaslokaal dicht”. Eén ding is wel duidelijk;. valse noten in onderwijsland moeten worden gekraakt.

Leraren aan de basis

Ander onderwijskundige experts verdrongen de leraren in de afgelopen jaren van hun plaats als expert op het gebied van het onderwijsleerproces. Door de toegenomen invloed van externe experts nam de zelfstandige beslissingsruimte van leraren als autonome en solitaire ‘professional’ af(Klaassen, 2000).                                    Onderwijsinnovaties? Dan wel met leraren aan de basis. Resultaat? Sterkere betrokkenheid en grotere verantwoordelijkheid van docenten en scholen. Samenwerkend leren in teams is een must om daar inhoud aan te kunnen geven, maar wat doet dat met de schoolorganisatie en schoolcultuur?

Relatie met Perspectieven op schoolontwikkeling:

In dit onderwerp komen aan de orde:

  • pedagogisch-didactische veranderingen en wat dat doet met studenten en ouders
  • ontwikkelingen in docententeam en het gespreid leiderschap
  • de rol directie/leidinggevende
  • de invloed en gevolgen van de externe omgeving (politiek, inspectie, wetenschap, etc.)
  • theorieën en inzichten aan ten aanzien van verander- en innovatieprocessen in scholen

Hier kun je vinden

 Aan de slag met je team/ klas

Theorie

Klaassen, C. (2000) Het leraarschap: knelpunten en perspectieven, in: H. Kleijer en    G. Vrieze (red.), Onderwijzen als roeping; het beroep van leraar ter discussie,           Garant, Leuven-Apeldoorn, p. 213-233 (gepubliceerd in de OOMO-reeks; ISBN 90 5350 933X)

Snoek, M, (2008) Opleidingsgids Professioneel Meesterschap. Educatief            Meesterschap Amsterdam, EMA

Vermeulen, M. (2012). Hoorcollege ‘Onderwijsprofessionals aan het onderwijsfront’,   gehouden op 16-03-2012, CNA, professioneel meesterschap MBO, Amsterdam

Een gedachte over “De leraar als professional

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s