Teamleren (Ondernemend)

Door Ad Goverde:

Team versus leergemeenschap

Is het leren van een team te vangen in een leergemeenschap? Leerarchitect Dr.Marc Coenders gaat in het hoorcollege van 11 februari 2011 diep in op het begrip leergemeenschappen en wat daarmee samenhangt. Zoek hier in ook naar de kracht van de convener, de Facilitator en de technology steward. In een essay probeer ik verschillende eigenschappen van leernetwerken uiteen te rafelen. Voor andere essays over dit onderwerp: HC dr. Marc Coenders.

Team?

Wanneer wordt een groep een team? Moet je daarvoor op kroegentocht, rare of gewaagde spelletjes doen in een uitspanning? Kijk eens naar een voetbalteam of een wielerploeg, wanneer zie je het team opstaan … juist, als er succes wordt geboekt. Succes is de motor van een team. Dat start waarschijnlijk met kleine successen die je daarom niet mag  verwaarlozen. Zorg er voor dat in de opbouwfase kleine successen kunnen ontstaan stel de doelen niet te ver en te uitdagend. In de klas, een groep uit zichzelf, zijn cursisten ook bij elkaar gezet zonder keuze. In een klas wordt ook geleerd en speelt het teamgevoel een rol. Zijn er daarom paralellen te trekken tussen de groepsdynamiek van cursisten en van docententeams?  Kijk eens naar de ‘krachtvoer lezing‘ van Kees van Overveld.

Diversiteit of eenheidsworst

Leren in teams betekent niet dat er uniformiteit moet heersen. Manon Ruijters in 2006 gepromoveerd op het leren in organisaties, gaat tijdens haar krachtvoer lezing van 24 maart 2009 in op verschillen in leeroriëntaties die kunnen bestaan tussen (groepen) lerenden. Die verschillende leeroriëntaties hebben consequenties voor de leerlandschappen die gecreëerd kunnen worden binnen scholen en organisaties. Het leren van leerlingen, het leren van (aanstaande leraren) of het leren van lerarenopleiders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s